2018-05-18 07:33:44• hírek • Bede Emőke

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is kimutatták az afrikai sertéspestis jelenlétét

Magyarországon immár negyedszerre mutatták ki elhullott vaddisznóban az afrikai sertéspestis jelenlétét, a legutóbbi esetet május 16-án igazolták a laborvizsgálatok.

A legújabb esetet Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyében fedezték fel, a román-magyar határtól 50, az ukrán határtól pedig mindösszesen 1 kilométernyire. A magyar hatóságok arra gyanakodnak, hogy a fertőzést a kárpátaljai vaddisznók vitték be az országba tavaszi vándorlásuk során.
 

Sajnos megyénkben is él még az afrikai sertéspestis miatt bevezetett korlátozás, emiatt továbbra is zárva tart a batizi, a túrterebesi és a halmi állatvásár is. Ugyancsak erre a helyzetre való tekintettel nem szabad a sertéseket állatorvosi engedély nélkül szállítani. Mivel a betegség fertőzött élelmiszerekkel is terjedhet, ezért a disznókat állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal (“moslékkal”) tilos etetni.
 

Az afrikai sertéspestis egyébként az emberre nem jelent veszélyt, viszont gazdasági kára jelentős, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik. Épp ezért a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság arra kéri a gazdákat, hogy ha valamilyen betegség tüneteit észlelik az sertéseken, azonnal értesítsék az állatorvost.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: